Kaningryte med smak av jul

julegryte1

Oppskriften rekker til 3-4 personer, og serveres med en god potetmos laget fra bunnen, med godt smør, matfløte og litt créme fraiche. I tillegg til kokte gulrøtter og rosenkål. Gjerne fersk rosenkål som trekkes tilnde er knallgrønne sammen med gulrøttene på slutten av koketiden. (Overkokt rosenkål er trist.)

Her bruker vi mye hele krydder. Da blir smaken klarere og friskere. Men du kan godt benytte ferdigmalte krydder. Se ca mengde i parentes. Smak deg frem.

Ingredienser:

  • 1 grytestykket kanin
  • 4 kardemommekaplser (1/2 ts ferdigmalt)
  • 0,5 ts kanel
  • 4 nellikspiker (1/4 ts ferdigmalt)
  • 1 god ss korianderfrø (1 god ts ferdigmalt)
  • 1/4 ts malt stjerneanis
  • 1/4 ts svartpepper
  • 1 knapp dl rapsolje
  • 1 løk
  • 3 hvitløksfedd
  • Et par cm frisk ingefær (revet)
  • 0,5 l vann
  • 2 ss créme fraiche
  • 1 dl matfløte
  • Soyasaus
  • Oystersaus
  • Salt

Fremgangsmåte:
Bruk gjerne en jerngryte hvis du har, ellers kan en dyp stekepanne eller vanlig kjele også benyttes. Viktig med lokk uansett hva du bruker.

Ha kardemommekapslene i en morter og knus så skallene løsner. Kast skallene. Ha deretter i de andre krydderiene og knus alt godt sammen.

Hakk løken og hvitløken, hell rapsoljen i gryta og varm denne. Stek løken til den blir blank. Ha da i krydderne og rør godt et par minutter. (Nå lukter det skikkelig godt!)

Hell i vann, kok opp under omrøring, og legg kaninkjøttet i gryta. Dryss over litt salt og la koke under lokk på middels/lav varme i halvannen til to timer, eller til kjøttet er mørt og slipper benet. (Da lager du en nydelig potetmos mens du venter, spiller julemusikk og fikser gulrøtter og rosenkål.)

Når kaninen er ferdig kokt, legger du denne på serveringsfat. Sil sausen så løk og evt grove krydderbiter blir igjen. Dette kastes. Ha så sausen tilbake i gryta og jevn denne med maisenna eller annen jevning du foretrekker. Smak til med litt soyasaus/oystersaus evt salt/pepper og ha i fløte og créme fraiche.

Vel bekomme, og god jul!